onsdag 25 februari 2009

Människohandel i kungahuset

"Experterna tror på ett rejält konsumtionslyft när kronprinsessan Victoria gifter sig med sin Daniel nästa sommar. Enligt Svensk Handel kan bröllopsprylar för 2,5 miljarder kronor komma att säljas under bröllopsveckan."


http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2514379.svd

Artikeln får mig att tänka på människohandel och trafficking....

"Trafficking har stora konsekvenser som kan delas in i tre olika områden. Dels tar människohandeln ifrån en individ hennes grundläggande rätt att vara fri och själv bestämma över sitt liv, dels ger det inkomster och bränsle åt den organiserade brottsligheten.
Dessutom innebär människohandeln en global hälsorisk.

De flesta offren för trafficking är kvinnor och barn. Kvinnor och flickor säljs oftast till prostitution men också till tvångsgiftermål och hushållsarbete eller som billig arbetskraft i jordbruk och fabriker. Pojkar används oftast som arbetskraft i fiske- eller gruvnäringen eller på jordbruk"

Dessa rader ovan är hämtade från Sveriges radio, Trafficking - vår tids slaveri

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=846313

Jag är väl medveten om att människohandeln som sker på "gräsrottsnivån" är långt ifrån den tillvaro som Kronprinssesan lever och rör sig i. Med ganska stor säkerhet faller hon troligtvis inte offer för sexindustrin och nej, svensk handel är inte organiserad brottslighet. (även om det säkerligen simmar en och annan ful fisk i den svenska handeln). Men bröllopet ger dock bränsle till svensk handel.

Men där emot så finns det spår av att männsikans grundläggande rätt att vara fri och själv bestämma över sitt liv, sätts ur spel....
Att år 2009 ska måsta få OK från pappa kungen och regeringen (och svenska folket) för att få leva med sitt livs kärlek...och att svensk handel hurrar åt vad vi kan tjäna på detta - kanske är det att ta i att kalla det människo handel...men tycker helt klart det tangerar på att det berövar en människas hennes mentala frihet.

Väl medveten om att det är vanskligt att jämföra med den människohandel som berörvar männsikor sin mentala och fysiska frihet och den där männsikor blir berövade sina hem och ägodelar.

Men det säger något om vår inställning och attityd...när vi hurrar och ropar åt en föråldradt, människo kränkande instution som monarkin representerar.

Människohandel eller ej... så lever vi på 2009-talet....I Sverige, som sägs vara ett jämställt samhälle...med allas lika värde....

Männsikohandeln borde i vilket fall som helst upphöra - även om jämförelsen med människohandelns som sker i monarkins ära, har sina fall groppar i jämförelsen med den trafficken som sker här och nu i Sverige, där sex och kroppar säljs till högstbjudande...


Inga kommentarer: